:: Le menu
Newsy
Historia prawdziwa
Zostaw Swój Ślad
Promocja
LinkY
O mnie
O stronie
:: come fly
   with me
Info
Postacie
Odcinki
Napisy
Video
Galeria
:: Little Britain
Początek
Twórcy
 - Matt Lucas
 - David Walliams
Postacie
 - Andy & Lou
 - Vicky Pollard
 - Daffyd Thomas
 - Emily Howard &
   Florence

 - Marjorie Dawes
 - Kenny Craig
 - Sebastian & Michael
 - Carol Beer
 - Mr Mann, Roy &
   Margaret

 - Anna
 - Maggie & Judy
 - Dennis Waterman
 - Ray McConney
 - Pozostali...
Serie TV
 - Vol. 1
 - Vol. 2
 - Vol. 3
Little Britain Live
Little Britain Abroad
Little Britain: The Video
  Game

:: LB: USA
Info
Postacie
Odcinki
Video
Tapety
Galeria
:: LB: MOVIE
Info
:: Rock Profile
Info
- Sezon I i II
- Sezon III
DVD Extras
Galeria
:: Corners
Talk-Show
Fat Fighters
Na intymnie
Sport Relief
Reklamy TV
Wall of Fame
Dla smakoszy
Kröd Mändoon
George Dawes
Monster Trucks!
Look into my eyes
Desert Island Discs
The Boy in the Dress
Alicja w Krainie Czarów
:: LB Stuff
Napisy
Tapety
Galeria
Konkurs #2
Konkurs #1
Autografy
  Gry:
 - Full ver.
 - Demo ver.

 :: Kiszki, kołdunki, strudle i... nieoczekiwane stolce...


Jeżeli nie straszne Wam kiszki, kołdunki, strudle, melszpejzy, koks z powideł, auflauf, sago na zimno czy legumina z kartofli, to zapoznajcie się ze szmakowitym LE MENU, które na zawsze odmieni Wasze spojrzenie na niekonwencjonalne jedzenie.
Jeżeli nie straszne Wam dzikie torsje i nieoczekiwane stolce, to te LE MENU jest dla WAS! Zbliżcie się więc do najbliższej makotry, zakasajcie rękawy i do roboty!

                                                                  Smacznego życzą Maggie i Judy...


LE MENU na LE DZIŚ...

# Śniadanie: "Ser z zająca na śniadanie":
skład: 2 zające, 30 deka słoniny, 1 1/2 szklanki bulionu, 18 jaj, 30 deka masła, 20 deka sera, pół szklanki wina, soli, kwiatu muszkatołowego, kilka trufli, trochę suchego bulionu. Do tego ocet i oliwa. Na ciasto: 3/4 litra mąki, 3-4 jaja, 3/4 szklanki śmietanki, 1 łyżka masła, soli.
wykonanie: Parę zajęcy wyżyłować z plewki, naszpikować dobrze i piec. Skoro w połowie się upieką, porąbać w kawałki i złożyć do rondelka, dodać słoniny i z nią dusić. Skoro dobrze się udusi, odebrać mięso od kości, potłuc, włożyć do rondla, dodać bulionu i znowu dusić. Mięso usiekać dobrze, a kości przefasować przez sito do usiekanego mięsa, upiec jajecznicę z 10 jaj i zmieszać razem, dodać sera 20 deka, tyleż masła i utłuc na miazgę. Po utłuczeniu należy przefasować przez rzadkie sito, dodać 8 jaj surowych, trochę kwiatu muszkatołowego, trochę bulionu suchego rozpuszczonego, wina pół szklanki i trufli tłoczonych. Razem to wszystko dobrze wymieszać, rondelek masłem wysmarować i serem wysypać, złożyć do rondelka i upiec, a jak przestygnie, krajać w cienkie plastry i podać z oliwą i octem.
Można robić tęż samą masę w cieście; wówczas nazywa się chlebem zajęczym, który się robi następującym sposobem: Wziąć 20 deka pszennej mąki, kilka jaj, kawałek masła i śmietanki i zarobić niezbyt twarde ciasto, rozwałkować je na grubość 2 złotych, potem obłożyć tym ciastem farsz w kształcie bułki chleba i upiec w piecu. Do tego też używa się oliwa i ocet.


# Obiad - zupa: "Grochówka ze świniną":
skład: 1 1/4 kilo świniny, 1 cebua, 1 litr groch, 1 bułka francuska, 1 łyżka masła, soli w miarę.
wykonanie: 4 1/2 szklanki grochu zalać wodą zimną, zagotować, włożyć 1 1/4 kilo świeżej przerastałej świniny, posolić i gotować, póki groch nie będzie miękki; po czym wyjąć świninę, groch przefasować przez sito, ogrzać mocno ze świniną, strzegąc się, aby nie zagotować i wydać z grzaneczkami pokrajanymi w kostkę, podsmażonymi w maśle i podsuszonymi.


# Obiad - drugie danie: "Kotlety bite okładane mózgami":
skład: kilka bitych kotletów (proporcja nr 9), dwa mózgi, 3-4 sucharki, 1/2 cebuli, soli, zielonej pietruszki, 2 żółtka, 1 jajo, 2 łyżki masła.
wykonanie: Wyżej wskazanym sposobem bite kotlety podsmażyć z obu stron w maśle, obłożyć ociągniętym i ugotowanym cięlęcym mózgiem, usypać bułką, skropić masłem i upiec na blasze w piecu. Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w nim trochę usiekanej cebuli i zielonej pietruszki, przetrzeć mózg surowy przez sito, włożyć do masła i mieszać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje; na koniec dodać parę żółtek, 1 jajo, oblać tą masą ułożone na półmisku kotlety, osypać sucharkiem i opiec na wydaniu.


# Podwieczorek: "Budyń z sadłem, chlebowy":
skład: 1/2 kilo dużych usiekanych rodzenek, 1/4 kilo utłuczonego suszonego razowego chleba, pół kilo drobniutko posiekanego surowego wołowego tłuszczu od nerek, 10 jaj całych. Do tego sos szodowy.
wykonanie: Zmieszać wszystko mocno, zawiązać dość wolno do serwety, włożyć do rondla nalanego wrzącą wodą, tak aby objęło i gotować półtory godziny. Na wydaniu zalać szodowym sosem; chcąc aby budyń był bardzo gorący, nalać naokoło półmiska mocnego rumu i zapalić, a szodo podać osobno w sosjerce.
Proporcja na 12 osób.


# Kolacja: "Paszteciki perduty w konchach":
skład: 10-12 jaj, 2 łyżki masła sardelowego, 2 łyżki sera, 2 łyżki sucharka i 1/2 łyżki masła.
wykonanie: Wysmarować konchy grubo masłem sardelowym lub śledziowym i wpuścić (ostrożnie rozbijając, aby nie skłócić) po jednym jaju do każdej konchy. Posypać serem holenderskim lub innym jakim tłustym i ostrym, wstawić na kilka minut przed wydaniem do gorącego pieca, aby się jaja cokolwiek z wierzchu zapiekły. Na wydaniu pokropić zarumienionym masłem z sucharkiem.


Uwaga! Atention!
Powyższe przepisy można znaleźć w książce pt: "Kucharka litewska" autorstwa Wincenty Zawadzkiej.
Zachowano orginalną pisownię, stąd też wszelkie reklamacje dotyczące  błędów logiczno-merytorycznych nie będą rozpatrywane.
:: Światowy dzień

:: Napisz


:: facebook


               
:: talk-show


:: tubowe filmy

:: polecam











Bones, Kooeci, Boreanaz, Deschanel, polska strona serialu Kooeci

House, House MD, Greg House, Lisa Cuddy, Hugh Laurie, Lisa Edelstein, House Fansite

:: Kanał RSS


:: Wspomóż



 
"Thank you for the website", "Keep up the good work" - Matt Lucas & David Walliams

Copyright © 2007-2011 LittleBritain.pl || Photos: © BBC © HBO